Skóra wrażliwa a dieta – porady naszego dietetyka

Wrażliwa skóra i słońce często nie idą ze sobą w parze – podrażnia i zaczerwienia ją oraz dodatkowo przyczynia się do jej szybszego starzenia. Dlatego jednym z najważniejszych środków zapobiegających uszkodzeniom i chroniących skórę jest ochrona przeciwsłoneczna. Więcej na ten temat dowiesz się z naszego wpisu na blogu: “Opalona i chroniona skóra: Nasze wskazówki!

Jednak czy wiesz, że możesz chronić swoją skórę nie tylko od zewnątrz poprzez filtry przeciwsłoneczne, ale również dostarczyć dodatkowego wsparcia od wewnątrz, poprzez właściwe odżywianie?

Skóra wrażliwa chroniona od wewnątrz

Podstawą jest zrównoważona, zdrowa i oparta na roślinach dieta, która dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych makroskładników odżywczych, takich jak węglowodany, białka i tłuszcze, jak również mikroskładników odżywczych, takich jak minerały, witaminy i pierwiastki śladowe.

Poprzez samo odżywianie można osiągnąć naturalny współczynnik ochrony przeciwsłonecznej na poziomie 4. Może się to wydawać niezbyt wysoką liczbą, ale jest to świetne rozwiązanie dla skóry wrażliwej, ponieważ ochrona ta: 

– jest wodoodporna

– jest zawsze skuteczna

– chroni przed alergiami słonecznymi

Koncentracja na owocach i warzywach

Nie na darmo mówi się, że „an apple a day keeps the doctor away” (“jedz codziennie jedno jabłko i lekarza widuj rzadko” – tłum.). Owoce i warzywa dostarczają wielu minerałów, witamin, pierwiastków śladowych i przeciwutleniaczy. Najlepiej wybierać te sezonowe, regionalne, świeże i nieprzetworzone.

Zasadą jest spożywanie trzech porcji warzyw i dwóch porcji owoców dziennie, przy czym jedna porcja powinna odpowiadać ilości, którą jesteś w stanie utrzymać w jednej ręce. Im bardziej kolorowo jesz, tym więcej spożywasz różnych cennych składników, które chronią Cię przed wolnymi rodnikami, takimi jak promieniowanie UV czy smog, działają przeciwzapalnie i wzmacniają barierę ochronną skóry. Jest to najlepszy sposób na wsparcie skóry w okresie letnim i przeciwdziałanie zmarszczkom.

Porada: Rozpocznij tygodniowe wyzwanie „30 razy bardziej kolorowo”. Postaraj się dotrzeć do 30 różnych warzyw, owoców i ziół – pomocna może być wizyta na targu lub u rolnika.

warzywa i owoce dla wrażliwej skóry
Spróbuj urozmaicić swoje posiłki różnokolorowymi warzywami!

Porady odnośnie przygotowywania

Ponieważ wiele cennych składników w owocach i warzywach jest wrażliwych na światło i ciepło, ważne jest nie tylko kupowanie żywności sezonowej, regionalnej i w miarę możliwości świeżej i nieprzetworzonej, ale także spożywanie jej w stanie nieprzetworzonym lub tylko delikatnie przygotowanym przez krótki czas. Oznacza to gotowanie w sposób oszczędzający tłuszcz, unikanie silnego podgrzewania a nawet pieczenia i smażenia na głębokim tłuszczu. Zamiast tego, świetnie sprawdzi się krótkie gotowanie na parze oraz spożywanie dużej ilości surowych warzyw. Jest to najlepszy sposób na zachowanie substancji aktywnych i cieszenie się lekkimi posiłkami, które i tak najlepiej smakują latem.

Woda – eliksir życia

Pijąc około 2 litrów płynów dziennie, optymalnie wspierasz swoją skórę latem – zwłaszcza, jeśli dużo się pocisz. Sama skóra składa się w 80% z wody, która jest ważna dla krążenia krwi i pobudza metabolizm, dzięki czemu skóra wygląda świeżo i zdrowo. Wysoka absorpcja wody sprawia, że skóra nie jest sucha i popękana, ale jest odporna i wspomaga usuwanie szkodliwych substancji. Ponadto, pomaga również dłużej utrzymać letnią opaleniznę, ponieważ naturalny proces odnowy skóry jest spowolniony przez wysokie nawilżenie.

Hydrating Skinseeds zawierają kwas hialuronowy oraz inne składniki nawilżające i zapewniają dodatkowe wsparcie organizmu od wewnątrz.

Porada: Najlepsza jest woda, niesłodzona herbata owocowa lub ziołowa oraz zielona herbata. Ta ostatnia zawiera polifenole, które są równie ważne dla naszego zdrowia jak witaminy i mają działanie antyrakowe.

Polifenole zawarte są również w proszku kakaowym, a więc również w ciemnej czekoladzie o zawartości kakao co najmniej 85%. Ze względu na wysoką zawartość polifenoli, może nawet podwoić naturalną odporność skóry na promienie UV i oparzenia słoneczne, jeśli jest spożywana regularnie w ilości 20 g dziennie przez 3 miesiące.

woda dla skóry wrażliwej
Odpowiednie nawilżenie to klucz dla promiennej skóry!

Wnioski

Skupiając się na kolorowej diecie roślinnej i dużej ilości płynów, można złagodzić negatywny wpływ promieniowania słonecznego na skórę, wzmocnić ochronę przeciwsłoneczną i nie tylko opóźnić, ale w niektórych przypadkach nawet odwrócić proces starzenia się skóry. Szczególnie wrażliwa skóra korzysta z tej dodatkowej ochrony.

Sałatka z arbuza i pomidorów z dressingiem miętowym

Arbuz i pomidor to idealny letni duet. Zawierają likopen – najlepszego pogromcę wolnych rodników, który chroni przed promieniowaniem UV. Sałatka owocowa (pomidory liczą się jako owoce), zwieńczona limonkowym dressingiem miętowym, który dostarcza mnóstwo witaminy C, oraz szczyptą soli płatkowej, jest wspaniałym orzeźwieniem w gorące letnie popołudnie.

Składniki dla 1-2 osób:

½  pęczka świeżej mięty
1 limonka
30ml oliwy z oliwek
½ łyżeczki czerwonej papryki 
1 łyżka soli
500 g pomidorów
500 g arbuza

Przygotowanie:

1.     Odłóż kilka listków mięty do dekoracji, a resztę pokrój w cienkie paski. Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok. Wymieszaj z oliwą, skórką i sokiem z limonki oraz czerwoną papryką.

2.     Pomidory i arbuza pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm i ułóż na talerzu lub półmisku.

3.     Całość posyp płatkami soli i dressingiem miętowym; udekoruj listkami mięty. 

4.     Najlepiej podawać ze świeżym razowym chlebem!

sałatka z arbuza dla wrażliwa skóra
Sałatkę z arbuza najlepiej podawać z razowym chlebem.

Sarah Köbele-Strauss
Dietetyk i ekspert w dziedzinie żywienia i zdrowia jelit. Od ponad 15 lat towarzyszy ludziom na całym świecie w ich drodze do lepszego samopoczucia i jakości życia. Z Bioma Balance, opracowała holistyczny program odżywiania online, którego celem jest przywrócenie jeszcze większej liczbie osób ich wydajności i dobrego samopoczucia. Gościła w wielu wywiadach. Ponieważ fermentacja warzyw i owoców jest jej wielkim hobby, od niedawna organizuje warsztaty na ten temat. Sarah jest certyfikowaną dietetyczką w Szwajcarii.
Strona internetowa: www.bioma-balance.com
IG: bioma_balance

Dodaj komentarz