Harmonia umysłu i ciała czyli jak sadzić chili?

papryczki chili

Jedną z kolejnych roślinek, którą dodajemy do naszych zamówień jest papryczka chili! Dzisiaj dowiecie się, jak sadzić chili, jak o nią dbać oraz podzielimy się pysznym przepisem na ostrą pastę!

Chili oznacza szczęście

Każdy zna to uczucie po zjedzeniu chili: robi Ci się gorąco, pocisz się, a oczy łzawią. Wydaje się, że usta stają w płomieniach. Dlaczego zatem, ktokolwiek dobrowolnie po nie sięga? Odpowiedź jest bardzo prosta: ostre papryczki chili poprawiają samopoczucie i są bardzo zdrowe! Dlaczego więc, nie nauczyć się jak sadzić chili we własnym domu?

Papryczki chili dostarczają dużej ilości kapsaicyny, dzięki czemu w ustach odczuwamy silne pieczenie. Jednak reakcją zwrotną naszego organizmu na pieczenie jest uwalnianie endorfin, hormonów uśmierzających ból, znanych również jako hormony szczęścia ze względu na swoje działanie euforyczne. Rezultat: czujemy się bardziej zrelaksowani i po prostu szczęśliwsi!

papryczki chili w kolorowej misce
Papryczki chili zawierają duże ilości witamin i minerałów.

Chili wzmacnia układ odpornościowy

Papryczki chili zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Podczas ich jedzenia nasz organizm chłonie witaminy A, K, E i wiele witamin z grupy B, a także kluczowe minerały: fosfor, magnez, żelazo, cynk i miedź. Ponadto papryczki chili zawierają trzy razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe – nic więc dziwnego, że te ogniste strąki wzmacniają układ odpornościowy i pomagają przy przeziębieniach!

Chili pomaga schudnąć

Kapsaicyna zawarta w papryczce chili nie tylko poprawia nastrój, ale także przyspiesza metabolizm, co skutkuje szybszym spalaniem tłuszczu. Wyrazisty smak automatycznie sprawia, że ​​jesz wolniej, a naturalne uczucie sytości często pojawia się szybciej. Praktyczne, prawda?

zielone chili na dłoniach
Na świecie istnieje pięć rodzajów chili.

Przekonana? Przejdźmy więc do czerwonych strąków!

Naszą filozofią nie bez powodu jest „wyhoduj swój własny ogród”! Do każdego zamówienia dołączamy kilka nasion chili, dzięki czemu możesz łatwo i samodzielnie wyhodować je w swoim domu. Jak sadzić chili? To proste:

Napełnij doniczkę ziemią, umieść nasiona na głębokości około 0,1-1 cm i regularnie podlewaj je odpowiednią ilością wody. Wskazówka: Przykryj pojemnik folią spożywczą, aby zapewnić wysoką wilgotność.


Pierwsze liścienie (liście zarodkowe) pojawiają się zwykle po 1-2 tygodniach. Gdy tylko uformuje się pierwsza para liści, należy je rozdzielić i posadzić w osobnych doniczkach. Pełne dojrzewanie papryczki chili zajmuje około 60 dni.


papryczka chili na talerzu
Papryczki chili mają wiele składników odżywczych.

Porady dotyczące pielęgnacji

  • Daj swojej chili dużo ciepła i światła, pozwól jej rosnąć w słonecznym kącie mieszkania
  • Używaj wysokiej jakości gleby i podlewaj roślinę co 1-2 tygodnie
  • Podlewaj regularnie, ale nie przesadź z ilością wody – papryczki chili nie lubią podlewania
  • Możesz zwiększyć ostrość swoich papryczek chili, pozwalając roślinie cierpieć z powodu stresu wodnego (np. suszy) w tygodniach dojrzewania – jednak wciąż uważnie obserwuj roślinę

Jeśli nie jesteś (jeszcze) miłośnikiem chili, daj sobie szansę- wszyscy możemy nauczyć się jeść pikantnie! Sęk w tym, że pikantność to nie smak, ale uczucie pieczenia, do którego organizm musi się przyzwyczaić. Najlepiej zacząć powoli i stopniowo zwiększać poziom ostrości.

chili w konewce
Chili świetnie służy jako dodatek do dań aby nadać im ostrości.

Co powiesz na domowej roboty pastę chili?

Będą Ci potrzebne:

  • 24 świeże papryczki chili
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • Garść świeżej kolendry
  • Garść świeżej pietruszki
  • Sól i cukier do smaku
  • Woda

1. Drobno posiekaj cebulę i czosnek, następnie lekko podsmaż na oliwie z oliwek.

2. Papryczkę chili, paprykę i imbir pokrój bardzo drobno i dodaj do wody. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 10 minut.

3. Dodaj sól, cukier, pieprz i ocet. Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

4. Uzyskaną pastę przecieramy do uzyskania puree. Następnie dodajemy kolendrę, pietruszkę i napełniamy słoiki przecierem.

pasta chilli w misce
Pasta chili gotowa!

Gotowe!

Mamy nadzieję że pasta Was rozgrzeje i zaktywuje endorfiny które dodadzą Wam motywacji i energii do działania! Pamiętajcie, że zawsze możecie wstawiać zdjęcia Waszych roślinek, dań lub inspiracji na Instagramie, używając hashtagu: #skingoodgardening. Jeżeli chcecie przejrzeć naszą aktualną ofertę produktów – zapraszamy do sklepu!

Dodaj komentarz