HARMONIA UMYSŁU ORAZ CIAŁA ZA POMOCĄ PAPRYCZEK CHILI
Każdy zna to uczucie po zjedzeniu chili: robi Ci się gorąco, pocisz się, a oczy łzawią. Wydaje się, że usta stają w płomieniach. Dlaczego zatem ktokolwiek dobrowolnie po nie sięga? Odpowiedź jest bardzo prosta: ostre papryczki chili poprawiają samopoczucie i są bardzo zdrowe!
Chili oznacza szczęście
Papryczki chili dostarczają dużej ilości kapsaicyny, dzięki czemu w ustach odczuwamy silne pieczenie. Jednak reakcją zwrotną naszego organizmu na pieczenie jest uwalnianie endorfin, hormonów uśmierzających ból, znanych również jako hormony szczęścia ze względu na swoje działanie euforyczne. Rezultat: czujemy się bardziej zrelaksowani i po prostu szczęśliwsi!
Chili wzmacnia układ odpornościowy
Papryczki chili zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Podczas ich jedzenia nasz organizm chłonie witaminy A, K, E i wiele witamin z grupy B, a także kluczowe minerały: fosfor, magnez, żelazo, cynk i miedź. Ponadto papryczki chili zawierają trzy razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe – nic więc dziwnego, że te ogniste strąki wzmacniają układ odpornościowy i pomagają przy przeziębieniach!
Chili pomaga schudnąć
Kapsaicyna zawarta w papryczce chili nie tylko poprawia nastrój, ale także przyspiesza metabolizm, co skutkuje szybszym spalaniem tłuszczu. Wyrazisty smak automatycznie sprawia, że jesz wolniej, a naturalne uczucie sytości często pojawia się szybciej. Praktyczne, prawda?

Przekonana? Przejdźmy więc do czerwonych strąków!
Naszą filozofią nie bez powodu jest „wyhoduj swój własny ogród”! Do każdego zamówienia dołączamy kilka nasion chili, dzięki czemu możesz łatwo i samodzielnie wyhodować je w swoim domu:

Napełnij doniczkę ziemią, umieść nasiona na głębokości około 0,1-1 cm i regularnie podlewaj je odpowiednią ilością wody. Wskazówka: Przykryj pojemnik folią spożywczą, aby zapewnić wysoką wilgotność.

Pierwsze liścienie (liście zarodkowe) pojawiają się zwykle po 1-2 tygodniach. Gdy tylko uformuje się pierwsza para liści, należy je rozdzielić i posadzić w osobnych doniczkach. Pełne dojrzewanie papryczki chili zajmuje około 60 dni.
Porady dotyczące pielęgnacji
• Daj swojej chili dużo ciepła i światła, pozwól jej rosnąć w słonecznym kącie mieszkania
• Używaj wysokiej jakości gleby i podlewaj roślinę co 1-2 tygodnie
• Podlewaj regularnie, ale nie przesadź z ilością wody – papryczki chili nie lubią podlewania
• Możesz zwiększyć ostrość swoich papryczek chili, pozwalając roślinie cierpieć z powodu stresu wodnego (np. suszy) w tygodniach dojrzewania – jednak wciąż uważnie obserwuj roślinę
Jeśli nie jesteś (jeszcze) miłośnikiem chili, daj sobie szansę- wszyscy możemy nauczyć się jeść pikantnie! Sęk w tym, że pikantność to nie smak, ale uczucie pieczenia, do którego organizm musi się przyzwyczaić. Najlepiej zacząć powoli i stopniowo zwiększać poziom ostrości.


