HARMONIA UMYSŁU ORAZ CIAŁA ZA POMOCĄ PAPRYCZEK CHILI

Każdy zna to uczucie po zjedzeniu chili: robi Ci się gorąco, pocisz się, a oczy łzawią. Wydaje się, że usta stają w płomieniach. Dlaczego zatem ktokolwiek dobrowolnie po nie sięga? Odpowiedź jest bardzo prosta: ostre papryczki chili poprawiają samopoczucie i są bardzo zdrowe!

Icon Chili 1

Chili oznacza szczęście

Papryczki chili dostarczają dużej ilości kapsaicyny, dzięki czemu w ustach odczuwamy silne pieczenie. Jednak reakcją zwrotną naszego organizmu na pieczenie jest uwalnianie endorfin, hormonów uśmierzających ból, znanych również jako hormony szczęścia ze względu na swoje działanie euforyczne. Rezultat: czujemy się bardziej zrelaksowani i po prostu szczęśliwsi!

Icon Chili 1

Chili wzmacnia układ odpornościowy

Papryczki chili zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Podczas ich jedzenia nasz organizm chłonie witaminy A, K, E i wiele witamin z grupy B, a także kluczowe minerały: fosfor, magnez, żelazo, cynk i miedź. Ponadto papryczki chili zawierają trzy razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe – nic więc dziwnego, że te ogniste strąki wzmacniają układ odpornościowy i pomagają przy przeziębieniach!

Icon Chili 1

Chili pomaga schudnąć

Kapsaicyna zawarta w papryczce chili nie tylko poprawia nastrój, ale także przyspiesza metabolizm, co skutkuje szybszym spalaniem tłuszczu. Wyrazisty smak automatycznie sprawia, że ​​jesz wolniej, a naturalne uczucie sytości często pojawia się szybciej. Praktyczne, prawda?

 
Chili Collage 01 1
Chili Collage 01 1

Przekonana? Przejdźmy więc do czerwonych strąków!

Naszą filozofią nie bez powodu jest „wyhoduj swój własny ogród”! Do każdego zamówienia dołączamy kilka nasion chili, dzięki czemu możesz łatwo i samodzielnie wyhodować je w swoim domu:

Skingood Icon Step Basil02

Napełnij doniczkę ziemią, umieść nasiona na głębokości około 0,1-1 cm i regularnie podlewaj je odpowiednią ilością wody. Wskazówka: Przykryj pojemnik folią spożywczą, aby zapewnić wysoką wilgotność.

Skingood Icon Step Basil04

Pierwsze liścienie (liście zarodkowe) pojawiają się zwykle po 1-2 tygodniach. Gdy tylko uformuje się pierwsza para liści, należy je rozdzielić i posadzić w osobnych doniczkach. Pełne dojrzewanie papryczki chili zajmuje około 60 dni.

Porady dotyczące pielęgnacji

• Daj swojej chili dużo ciepła i światła, pozwól jej rosnąć w słonecznym kącie mieszkania
• Używaj wysokiej jakości gleby i podlewaj roślinę co 1-2 tygodnie
• Podlewaj regularnie, ale nie przesadź z ilością wody – papryczki chili nie lubią podlewania
• Możesz zwiększyć ostrość swoich papryczek chili, pozwalając roślinie cierpieć z powodu stresu wodnego (np. suszy) w tygodniach dojrzewania – jednak wciąż uważnie obserwuj roślinę

 

Jeśli nie jesteś (jeszcze) miłośnikiem chili, daj sobie szansę- wszyscy możemy nauczyć się jeść pikantnie! Sęk w tym, że pikantność to nie smak, ale uczucie pieczenia, do którego organizm musi się przyzwyczaić. Najlepiej zacząć powoli i stopniowo zwiększać poziom ostrości.

Skingood Illustra Basil Right L1
Skingood Illustra Basil Left L
Skingood Illustra Basil Right L1
Skingood Illustra Basil Left S
Skingood Illustra Basil Top L
Skingood Illustra Basil Right S

Co powiesz na domowej roboty pastę chili?

Skingood Chili 02 1
Będą Ci potrzebne:
  • 24 świeże papryczki chili
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • Garść świeżej kolendry
  • Garść świeżej pietruszki
  • Sól i cukier do smaku
  • Woda

1. Drobno posiekaj cebulę i czosnek, następnie lekko podsmaż na oliwie z oliwek.

2. Papryczkę chili, paprykę i imbir pokrój bardzo drobno i dodaj do wody. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 10 minut.

3. Dodaj sól, cukier, pieprz i ocet. Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

4. Uzyskaną pastę przecieramy do uzyskania puree. Następnie dodajemy kolendrę, pietruszkę i napełniamy słoiki przecierem.

Seal Oursgg

Twoje Skingoodies

BESTSELLER
Od: 279,98 239,99
BESTSELLER
NOWOŚĆ